La Salina / Educational Saltwork

La Salina

Una salina è costituita da una serie di bacini dove l’acqua evapora per l’irraggiamento del sole.
La soluzione salina è concentrata nelle prime vasche, dette EVAPORANTI, mentre la precipitazione del sale avviene nell’ultima, chiamata SALANTE.
La differenza tra le piscine adiacenti non deve superare un centimetro. L’acqua è spostata e regolata tramite pompe.

L’acqua presa dal mare, chiamata “acqua vergine” è generalmente introdotta nella prima piscina da idrovore. La sua densità iniziale è circa 3,5 ° Baumè ( il grado Baumè rappresenta la percentuale volumetrica di sale nell’acqua). Quando raggiunge i 5 ° Bè l’acqua viene traferita nella piscina successiva.

In questo bacino la concentrazione del sale cresce fino 11° Bè e si posso osservare le prime precipitazioni, tra le quali la più significativa è il carbonato di calcio.

Nella piscina successiva, intorno ai 20° Bè, il solfato di calcio precipita a nella quarta piscina evaporante l’acqua raggiunge i 27,5°Bè e perde le impurità presenti nell’ ”acqua vergine”.

Alla fine l’acqua, in questa fase chiamata “acqua madre”, è spostata nel bacino salante. E’ satura di sale e il cloruro di sodio incomincia a depositarsi sul fondo del bacino. La densità arriva a 30°Bè.

Oltre a questa densità, l’ ”acqua madre” viene riversata nel mare o in altre piscine per estrarre altri sali.
Un compatto strato di sale di 10-20 cm rimane sul fondo del bacino e deve essere spezzato e raccolto. La produzione avviene tra aprile e settembre.

In front of the Educational Saltwork

A saltwork is made of a series of pools where water evaporates for solar radiation.
The solution is concentrated in the first pools, called EVAPORATING pools, whereas salt precipitations occurs in the last pool, called SALTY pools.
The difference between adjacent pools must not exceed 1 cm.
The water is moved and adjusted by pumps.

The water taken from the sea, called “virgin water”, is usually fed into the first pool by watercourses.
Its initial density is about 3,5° Baumè ( the degree Baumè represents the volumetric percentage of the salt in the water)
When the density reaches to 5 ° Bè, the water is transferred to the following pool.

Here, in this pool, the salt concentration increases to 11°Bè and we can see the first precipitates of which the most significant is calcium carbonate.

In the following pool, at about 20° Bè the calcium sulphate precipitates and in the fourth evaporating pool the water reaches 25,7°Bé and it loses all the impurity present in the virgin water.

At the end the water, in this phase called “mother water”, is sent in the salty pool. It is saturated with salt and it starts the sodium chloride deposition process at the bottom of the basins. The density arrives to 30 ° Bè.

Beyond this density, the mother waters are poured into the sea or in other basins to extract other salts.
A compact layer of salt of 10-20 cm remains on the bottom of the basin. It must be crushed and picked up. The season of salt production goes from April to September.